Groente bouillon

Bouillonblokje? Niet nodig, met dit recept maak je zo een voorraad bouillon die je ook nog eens kunt invriezen. 

Aantal

Maakt ongeveer 2 liter bouillon 

Klaar In:

1 uur 30 min, waarvan 1 uur wachttijd. 

Geschikt voor:

Basis ingrediënt, soep, sauzen. 

Ingrediënten

  • 1.5 kg schillen en restjes groente (goed gewassen en fijn gesneden) 
  • 2 wortels 
  • 2 strengen bleekselderij
  • 1 laurier blad 
  • 6 peperkorrels 
  • Een handje (30 g.) vers gesneden peterselie.
  • Zout naar smaak

Extra:

  • Grote pan voor de bouillon en een vergiet. 

 Doe de schillen en restjes en andere ingrediënten in de grote pan, zorg ervoor dat het onder water staat. 

Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag als het kookt.

Laat de bouillon dan ongeveer een uur gaan met een deksel er gedeeltelijk op. 

Proef na een uur de bouillon, toch nog zwak van smaak? Laat het dan nog 15 min gaan zonder deksel en proef daarna nog een keer. Voeg eventueel nog wat zout toe. 

Zeef de bouillon goed wanneer die klaar is, eventueel nog een keer met een kaasdoek, zodat die mooi helder is. 

 De bouillon blijft 5 dagen goed in de koelkast en wel tot 4 maanden in de vriezer. Tip, vries het in een ijsblokjes vorm in en doe het daarna in een zak, zodat je altijd een blokje bij de saus, pasta of aardappels kunt doen voor extra smaak. 

 *Het kan zijn dat het minder zout is dan dat je gewend bent, hou er rekening mee dat je nog andere ingrediënten toevoegt als je er soep van maakt en dat bouillonblokjes over het algemeen veel zout bevatten.  

Schillen en restje, bewaar niet alleen maar schillen van uien en knoflook, want dan krijg je meer een uien bouillon en niet een echte groente bouillon smaak. Zorg dat er een goede verhouding met verschillende schillen en restjes van wortels, venkel, aardappelschillen, paddestoelen, broccoli etc. Hierdoor krijg je een diepere smaak.

Voeg je kruiden toe zoals rozemarijn en salie, zorg dan dat je niet het stokje of het harde gedeelte mee kookt, dat is erg bitter namelijk.