Wortel pesto filodeeg taart 

Deze plaattaart gebruikt alles van de wortel, zelfs het loof. Het loof is uitermate geschikt om pesto van te maken. Combineer dit met de in sinaasappelsap gestoofde wortels en je hebt een heerlijk verspillings vrij diner. 

Aantal personen

2

Klaar in: 

60 min (30 min oven)

Maaltijd:

Diner 

Ingredients

    Taart
  • 500 gram wortels met loof
  • 2 sinaasappels (rasp en sap)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 pak filodeeg ( 6 vellen heb je nodig)

Pesto 

  • Het loof van de wortels
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 gram pijnboompitten
  • Peper en zout naar smaak toevoegen

Dressing

  • 100 gram creme fraiche
  • 1 theelepel mierikswortel                  ->Meer als je van pittig houdt
  • 30 gram feta
  • Eventueel 1 eetlepel olijfolie/citroensap

Recept

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Begin met de wortels zet een pan met water op het vuur, voeg hieraan toe wat zout. Rasp de sinaasappels, hou de rasp apart,  pers de sinaasappels uit boven de pan met water, voeg als laatste de wortels toe. Kook ze 8 min, of totdat ze makkelijk te prikken zijn met een vork. 

Voor de pesto, doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blend ze met een staafmixer, tot een grove pesto. Voeg wat kookwater toe als het te vast is, te vloeibaar doe wat meer kaas erbij. 

 Laat de wortels uitlekken, maak ondertussen de taartbodem. leg op een bakplaat een vel filodeeg, smeer die in met een bakkwast met olie, werk zo verder laag voor laag. Smeer de bovenste laag in met de pesto, leg de wortels erop. Strooi de sinaasappelrasp eroverheen en smeer de wortels in met honing en olijfolie. 

Zet de filodeeg taart in de oven voor 30 min. In de wachttijd maak je de dressing, Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de feta, maak die zo fijn mogelijk en klop die door de dressing. Zorg dat de dressing een geheel is. 

Haal de taart uit de oven, doe de dressing erover en eet smakelijk! 

 

Stap voor stap instructie

Step 1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een kookpan met water op het vuur.

Step 2

Rasp de wortels, houdt het groen apart. Rasp de sinaasappels en pers de sinaasappels uit boven de pan, voeg daarna de wortels toe, kook ze voor 8 min. of totdat ze makkelijk te prikken zijn met een vork. 

Step 3

Voor de pesto, blend alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grove pesto.

Step 4

Maak de taartbodem door de filodeeg een voor een te stapelen, smeer ieder laagje in met olijfolie. Smeer de bovenste laag in met de pesto. 

Step 5

Leg de wortels op de taart en bak de taart voor 30 min in de oven, totdat het filodeeg mooi goud bruin is. 

Step 6

Maak ondertussen de dressing, klop alle ingrediënten in een kom, behalve de feta. Maak de feta eerst zo fijn mogelijk voordat je die door de dressing klopt. Zorg dat de dressing een geheel is. 

Step 7

Haal de taart uit de oven. Doe de dressing erover en eet smakelijk!