NL’se Spanakopita  

Krokant en boordevol groente, andijvie is een prima vervanger voor spinazie en geeft het een Nederlands tintje. Combineer dit met een groene salade en je hebt een heerlijke lunch/diner. 

Aantal

1 spanakopita 

Klaar In:

60 min, 30 min. wachttijd. 

Geschikt voor:

Diner, lunch 

Ingrediënten

  • 1 flinke krop andijvie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 pak filodeeg (5 a 6 vellen)  ontdooid en afgedekt met een vochtige theedoek. 
  • 4 lente-uitjes 
  • 200 gram feta 
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel oregano 
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 citroen geraspt
  • snuf zout (niet teveel feta is al zout)
  • Kruiden olijfolie (bv. rozemarijn en rode peper) 

 

  • 1 theelepel venkelzaad 
  • 1 theelepel sesamzaadjes 

Begin met de andijvie, was die goed en snij fijn. Snij de lente-uitjes en knoflook ook fijn. 

Je hebt nu 2 opties:

  • Je voegt 2 theelepels zout toe aan de andijvie, masseer  dat er goed door en laat 10 min staan. Bak ondertussen de lente-uitjes en knoflook. Hierna knijp je al het vocht uit de andijvie. 
  • Of je begint alvast met het bakken van de lente-uitjes en voegt hieraan toe de andijvie, zo bak je het vocht eruit. Voeg dan als laatste pas de knoflook toe zodat die niet verbrandt. 

 Wat je kiest, zorg ervoor dat er zoveel mogelijk vocht uit de andijvie is, anders wordt je filodeeg niet krokant. Voeg de feta, peper,zout, citroenrasp, oregano en het ei toe en meng alles door elkaar. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Nu komt het gedeelte dat je voorzichtig te werk moet gaan. Filodeeg scheurt heel snel, zet een bakje klaar met olijfolie en een kwast. Om de onderstaande vorm te krijgen, wil je een worst vormen van het feta/andijvie mengsel, zorg hiervoor dat de filodeeg elkaar overlapt in een lange rechthoek. Smeer ieder laagje goed in met de olijfolie zodat het aan elkaar plakt en smaak geeft. 

Klaar, leg nu het feta/andijvie mengsel in het midden van de filodeeg, laat aan de zijkanten en bovenkant genoeg vrij zodat je m kan inpakken. 

Begin met de zijkant, vouw dan de onderkant eroverheen, en rol m dan op. Zorg dat de naad naar boven ligt, dit zorgt voor nog meer krokante laagjes. 

Smeer alles dan nogmaals goed in met olie en maak er dan voorzichtig een rondje van. Strooi er wat sesam- en venkelzaad over. 

Bak de spanakopita af in 30 min, totdat die goudbruin en krokant is.  

Mocht je twijfelen of de andijvie genoeg vocht kwijt is, doe dan voordat je het feta/andijvie mengsel op de filodeeg legt even wat paneermeel op de bodem. Het paneermeel vangt het eventuele vocht op. 

filodeeg, gevuld met andijvie, knoflook en feta.