Lente babka   

Deze Babka is zeer geschikt voor een paasbrunch, picknick of gewoon op een zondag. De aardbeien en witte chocolade zorgen voor een heerlijke zoete brioche, besmeer hem met boter, aardbeien of eet hem zo op. 

Aantal

1 grote brioche of 2 kleine

Klaar In:

30 min + ongeveer 2 uur wachttijd 

 

Geschikt voor:

Gebak, brunch, ontbijt

Ingredienten

2 Deeg 

  • 500 bloem 
  • 300 gr.  melk
  • 7 gr. gist
  • 11 gr. zout
  • 12 gr. suiker
  • 1 ei
  • 75 gr. boter  

Vulling 

  • 200 gr. Aardbeien (diepvries, wel ontdooien) 
  • 75 gr. boter 
  • 200 gr. witte chocolade
  • 125 gr. hazelnoten

 

 

 

Doe de melk in een steelpan en verwarm deze tot lauw warm. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt haal je het van het vuur, voeg de gist toe en klop het met een vork door de melk. 

Meng de droge ingrediënten, voeg hieraan toe de boter en melk, klop dit goed door. Voeg daarna de eieren toe, kneed op lage snelheid ongeveer 8-10 min. Als je het met de hand kneed is het iets langer, als het deeg loskomt van de kom of je handen dan is het klaar. 

Leg het deeg in een schone, licht in geoliede kom, dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek. Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is. 

Maak ondertussen de vulling, zorg ervoor dat de aardbeien goed zijn ontdooid, anders wordt het deeg te vochtig. Snij de aardbeien en witte chocolade fijn en voeg toe aan de boter. 

Leg het deeg, als het voldoende is gerezen op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het nu uit met een deegroller, tot een rechthoekige lap, maak hem zo groot mogelijk. Hoe groter de lap des te meer laagjes. Besmeer het deeg met de vulling. Rol het deeg op door aan de lange zijde te beginnen en het voorzichtig op te rollen. 

Snij de rol in de lengte door, zodat je 2 strengen krijgt en de laagjes vulling ziet. Vlecht het deeg dan, zorg ervoor dat de laagjes aan de bovenkant zichtbaar zijn.  Leg het deeg in een cakevorm voor mooie plakjes, of maak er een krans van, zie voorbeelden. Dek af met een vochtige theedoek en laat zo nog 60 min. rijzen.  

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Doe de babka in de oven en bak ze in ongeveer 40 min af. 

Doe de babka in een cakeblik voor mooie plakken, of maak er een krans zoals hieronder te zien is. De hoeveelheid deeg is voldoende voor 1 grote babka of 2 kleine. Ik maak vaak voor pasen 1 cakevorm en 1 krans. 

Stap voor Stap Instructies 

Stap 1

Doe de melk in een steelpan en verwarm deze tot lauw warm. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt haal je het van het vuur, voeg de gist toe en klop het met een vork door de melk. 

Stap 2

Meng de droge ingrediënten, voeg hieraan toe de boter en melk, klop dit goed door. Voeg daarna de eieren toe, kneed op lage snelheid ongeveer 8-10 min. Als het deeg loskomt van de kom, dan is het klaar. 

Stap 3

Leg het deeg in een schone, licht in geoliede kom, dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek.

Stap 4

Maak ondertussen de vulling, zorg ervoor dat de aardbeien goed zijn ontdooid, anders wordt het deeg te vochtig. Snij de aardbeien en witte chocolade fijn en voeg toe aan de boter. 

Stap 5

Leg het deeg, als het voldoende is gerezen op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het nu uit met een deegroller, tot een rechthoekige lap, maak hem zo groot mogelijk. Hoe groter de lap des te meer laagjes. Besmeer het deeg met de vulling. Rol het deeg op door aan de lange zijde te beginnen en het voorzichtig op te rollen. 

Stap 6

Snij de rol in de lengte door, zodat je 2 strengen krijgt en de laagjes vulling ziet. Vlecht het deeg dan, zorg ervoor dat de laagjes aan de bovenkant zichtbaar zijn.  Leg het deeg in een cakevorm voor mooie plakjes, of maak er een krans van, zie voorbeelden.

Stap 7

Dek af met een vochtige theedoek en laat zo nog 60 min. rijzen. 

Stap 8

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Stap 9

Doe de babka in de oven en bak ze in ongeveer 40 min af.