Pompoen gember rolls
Geen kaneelbroodjes, maar kruidige pompoen broodjes. Zoet, kruidig en een beetje pit van de gember, heerlijk bij een kopje gember thee of gewoon zo.
Aantal
12
Klaar In:
30 min + 2 uur wachttijd
Geschikt voor:
Gebak
Ingredienten
Deeg
- 615 bloem
- 235 ml melk
- 11 gr. gist
- 1 theelepel zout
- 100 gr. suiker
- 2 eieren
- 75 gr. boter
Vulling
- 350 gr. pompoen puree (geroosterd of gekookt)
- 40 gr. stemgember
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel kardemom
- 75 gr. boter
- 2 eetlepels riet/basterd suiker
- 1/2 theelepel zout
Topping (optioneel)
- 250 gr. poederstuiker
- 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 2 eiwitten op kamertemperatuur
Smelt de boter in een steelpan en voeg hieraan toe de melk, verwarm deze tot 40 graden, dit kan je opmeten met een keukenthermometer. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt haal je het van het vuur, voeg de gist toe en klop het met een vork door de melk.
Meng de droge ingrediënten, voeg hieraan toe de boter en melk, klop dit goed door. Voeg daarna de eieren toe, kneed op lage snelheid ongeveer 8-10 min. Als je het met de hand kneed is het iets langer, als het deeg loskomt van de kom of je handen dan is het klaar.
Leg het deeg in een schone, licht in geoliede kom, dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek. Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is.
Maak ondertussen de vulling, zorg ervoor dat de pompoen goed is afgekoeld. Snij de stemgember fijn en voeg toe aan de pompoen samen met de kruiden, suiker en boter.
Leg het deeg, als het voldoende is gerezen op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het nu uit met een deegroller, tot een rechthoekige lap, maak m zo groot mogelijk. Hoe groter de lap des te meer rolls. Besmeer het deeg met de pompoenvulling. Rol het deeg op door aan de lange zijde te beginnen en het voorzichtig op te rollen.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snij de rol in gelijke stukken van ongeveer 4 cm, leg ze op een vierkante bakplaat zeker 2 cm uit elkaar. Dek af met een vochtige theedoek en laat ze nog 30 min. rijzen.
Doe de rolls in de oven en bak ze in 15 min af.
Voor de topping doe je eerst de poedersuiker en de wijnsteenbakpoeder in de mixer, daarna pas de eiwitten. Dit zorgt ervoor dat de poedersuiker dadelijk niet door heel je keuken ligt. Klop dit totdat je strepen ziet vormen in je topping, het moet goed luchtig en stevig zijn. Is de topping te droog, voeg dan een beetje water toe, maar dan echt een heel klein beetje.
Doe de topping in een spuitzak en ga al zigzaggend over de rolls heen, zie de afbeelding hieronder. Laat het heel even drogen en dan kun je genieten van deze kruidige rolls!
De rolls zijn op zichzelf al heerlijk, maar je kunt ervoor kiezen om ze te versieren met deze topping. Een andere goede optie is om er wat roomkaas op te smeren. Beide heerlijk!


Stap voor Stap Instructies
Stap 1
Smelt de boter in een steelpan en voeg hieraan toe de melk, verwarm deze tot 40 graden. Wanneer de temperatuur is bereikt haal de pan van het vuur en voeg de gist toe en klop het met een vork door de melk.
Stap 2
Meng de droge ingrediënten, voeg hieraan toe de boter en melk, klop dit goed door. Voeg daarna de eieren toe, kneed op lage snelheid ongeveer 8-10 min.
Stap 3
Leg het deeg in een schone, licht in geoliede kom, dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek.
Stap 4
Maak ondertussen de vulling, zorg ervoor dat de pompoen goed is afgekoeld. Snij de stemgember fijn en voeg toe aan de pompoen samen met de kruiden, suiker en boter.
Stap 5
Leg het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het nu uit met een deegrol, tot een rechthoekige lap, maak m zo groot mogelijk. Besmeer het deeg met de pompoenvulling. Rol het deeg op door aan de lange zijde te beginnen en het voorzicht op te rollen.
Stap 6
Verwarm de oven voor op 200 graden
Stap 7
Snij de rol in gelijke stukken van ongeveer 4 cm, leg ze op een vierkante bakplaat zeker 2 cm uit elkaar. Dek af met een vochtige theedoek en laat ze nog 30 min. rijzen.
Stap 8
Doe de rolls in de oven en bak ze in 15 min af.
