Sinaas-appel

karamel cake

Deze koninklijke cake, zal niet misstaan op Koningsdag. Al is ie zo heerlijk zomers dat hij zeker vaker gemaakt kan worden. Zoet, kruimelig, kruidig en met een beetje zout door de karamel onweerstaanbaar. 

Aantal

1 cake

Klaar In:

60 min + ongeveer 1 uur wachttijd 

 

Geschikt voor:

Gebak

Ingredienten

 Cake

  • 200 gr. kristalsuiker

  • 200 gr. boter

  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel

  • 3 middelgrote eieren

  • 1/2 theelepel vanille-extract

  • Mespuntje zout

Sinaasappel karamel 

  • 2 Middelgrote Sinaasappels

  • ¾ cup kristal suiker

  • 5 eetlepels boter

  • Mespuntje zout

  • 6 eetlepels water

  • Klein plukje saffraan (optioneel)

 

 

Smeer je bakvorm goed in met boter. Snij de sinaasappels zo dun mogelijk in plakjes, een mandoline is ideaal, maar zonder lukt ook prima met een scherp mes.

Maak nu een mooi patroon met de sinaasappels, leg ze dakpansgewijs om de hele bakvorm te vullen. Je zou daarnaast ook een mooie cirkel kunnen maken beginnend in het midden van de bakvorm en dan dakpansgewijs rondgaan.

Nu is het tijd voor de karamel. Ga hierbij nauwkeurig te werk, want als die klaar is moeten echt meteen de andere ingrediënten erin. 

 Zet alle ingrediënten klaar voor de karamel, in een pan met dikke bodem combineer je de suiker met 6 eetlepels water. Zet het vuur op middelhoog. Breng het aan de kook, niet roeren, maar af en toe een draaiende beweging met de pan maken.  Hou de karamel goed in de gaten, wacht tot het een amber kleur krijgt dit is ongeveer na 10 min. 

Haal de pan van het vuur en roer er de boter, zout en saffraan door. Zodra het een geheel is doe je de karamel in de bakvorm over de sinaasappel plakjes. Ik weet het ziet er heerlijk uit, maar probeer de karamel niet te proeven. 

 Cake                                                                    Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de suiker met de boter en het snufje zout in een kom, klop het in 10 min. met een mixer tot het luchtig is. Klop nu 1 voor 1 de eieren erdoor, wacht echt pas tot het eerste ei is opgenomen, schraap tussendoor ook de zijkanten van de kom.

Doe nu het vanille-extract erdoor en zeef het bakmeel boven je beslag, het lijkt veel werk maar dit zorgt voor een extra luchtige cake. Spatel het meel door het beslag, doe het beslag nu over de karamel sinaasappels. Zorg dat het gelijkmatig is verspreid, dit is het beste te doen met de achterkant van een lepel.

Bak de cake in ongeveer 1 uur, controleer de cake na 45 min met een saté prikker in het midden. Komt die er droog uit dan is de cake klaar.

Stort de cake op een schaal of rooster en laat volledig afkoelen. Let op karamel is opnieuw heet! 

Saffraan, geeft net wat extra’s aan deze cake. Saffraan is zo’n ingredient als vanille, een smaak die je pas mist als die niet is toegevoegd. 

Stap voor Stap Instructies 

Stap 1

Smeer je bakvorm goed in met boter. Snij de sinaasappels zo dun mogelijk in plakjes. Maak nu een mooi patroon met de sinaasappels, leg ze dakpansgewijs om de hele bakvorm te vullen.

Stap 2

Zet alle ingrediënten klaar voor de karamel, in een pan met dikke bodem combineer je de suiker met 6 eetlepels water. Zet het vuur op middelhoog. Breng het aan de kook, niet roeren, maar af en toe een draaiende beweging met de pan maken.  Hou de karamel goed in de gaten, wacht tot het een amber kleur krijgt dit is ongeveer na 10 min.  Haal de pan van het vuur en roer er de boter, zout en saffraan door. Giet de Karamel meteen in de bakvorm over de sinaasappel. 

Stap 3

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Stap 4

Doe de suiker met de boter en het snufje zout in een kom, klop het in 10 min. met een mixer tot het luchtig is. Klop nu 1 voor 1 de eieren erdoor, wacht echt pas tot het eerste ei is opgenomen, schraap tussendoor ook de zijkanten van de kom.

Stap 5

Doe nu het vanille-extract erdoor en zeef het bakmeel boven je beslag. Spatel het meel door het beslag, doe het beslag nu over de karamel sinaasappels. Zorg dat het gelijkmatig is verspreid.

Stap 6

Bak de cake in ongeveer 1 uur, controleer de cake na 45 min met een saté prikker in het midden. Komt die er droog uit dan is de cake klaar.

Stap 7

Stort de cake op een schaal of rooster en laat volledig afkoelen. Let op karamel is opnieuw heet!