Aalbessen taartje uit de tuin
Zuur en zoet is dit taartje een ode aan zomerfruit. En wel de aalbes, een ondergewaardeerde bes vind ik! Veel mensen vinden deze bes namelijk te zuur en compenseren het met veel suiker waardoor de friszure smaak van de bes verdwijnt. Dit taartje eert de bes om zijn friszure smaak, serveer met de dille en komkommer granita of wat slagroom.
Aantal
1 grote taart of 2 kleinere
Klaar In:
20 min + ongeveer 1 uur wachttijd.
Geschikt voor:
Gebak, nagerecht.
Ingredienten
Deeg
- 175 gr. bloem
- 1 theelepel suiker
- 125 gram boter (koud)
- 3 eetl koud water
- mespunt zout
Zomerfruit
- 300 gr aalbessen
- 2 eetlepels suiker (doe er 2 bij als je van zoet houdt)
- Citroenrasp
Onvoldoende aalbessen, combineer ze dan met appels, bramen of andere bessen.
Extra
- keukenmachine
Begin met het deeg, als je een keukenmachine hebt gebruik die dan. Dit zorgt ervoor dat de boter niet gaat smelten, geen keukenmachine? Kneed het dan snel met de hand.
Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve het water in de keukenmachine. Pulseer dan tot een kruimel deeg. Hierna laat je de machine draaien en voeg je beetje bij beetje het water toe. Zodra het een geheel is pak je het deeg in en leg het zeker 30 min in de koelkast.
Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast. Je haalt er makkelijk 2 kleine taartjes uit of maak 1 grote. Rol het uit, tip zorg dat het deeg tussen 2 bakpapiertjes in ligt dan blijft het niet plakken. Maak het jezelf niet te moeilijk, dit is een bourgondische taart, met andere woorden het hoeft niet perfect rond te zijn. Meng het fruit met de suiker en citroenrasp, leg het in het midden van het deeg en vouw de randen eromheen.
Bak het af in ongeveer 30 min in de oven.
Vervang de suiker ook eens door vanille suiker, of stop wat gedroogde citroenschillen in een pot suiker. Voor bij dit zomerfruit gebak is wat vers geklopte slagroom lekker of kijk hier voor het recept van de granita. Deze is te zien op de onderstaande foto.



