Aardbeien merengue met szechuan

Misschien geen verrassing meer, maar ik hou van zoet en hartige combinaties. Bacon met maple siroop, aalbessen met komkommer granita, en zo ook aardbeien met peper. Niet zomaar een peper, Szechuan geeft een mooie tegenhang voor de zoete merengue. 

 

Aantal

30 kleine merengues of 2 pavlova’s 

Klaar In:

20 min + ongeveer 1 uur wachttijd.

 

Geschikt voor:

Toevoeging aan gebak of toetjes. 

Ingredienten

SS 

  • 150 gr. eiwitten
  • 300 gr. suiker
  • 30 gr. gevriesdroogde aardbeien
  • 1 halve citroen
  • snuf zout
  • 1 theelepel Szechuan (gemalen tot een fijn poeder)

Gevriesdroogde aardbeien zijn tegenwoordig vaak te vinden als gezonde snack in bv supermarkten.

Voor de Szechuan adviseer ik naar de toko te gaan of de amazing oriental. 

 

Extra

  • Keukenmachine of handmixer
  • Vijzel (voor de Szechuan en aardbeien)
  • Spuitzak  

 

 

Merengues lijken heel ingewikkeld, maar zolang je zorgt dat alles vetvrij is kan er bijna niks misgaan. Begin daarom altijd door met een beetje citroensap en zout je keukenmachine en opzetstuk af te doen.

Ben je een drama in het eiwit van het eigeel te scheiden? Koop dan een pakje eiwitten, deze blijven lang goed en het zorgt ervoor dat er geen eiwitten met een beetje eigeel in de gootsteen belanden. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de suiker in een ovenschaal/bakplaat met een bakpapier erin. Het klinkt misschien gek, maar door de suiker te verwarmen neemt het eiwit ze sneller op. Hierdoor krijg je sneller een fluffy merengue zonder korrels suiker.

Zodra je de suiker in de oven zet begin je voorzichtig met het kloppen van het eiwit. Begin heel rustig totdat je bubbels ziet verschijnen, voer het dan langzaam op. Dit duurt ongeveer 7 min voordat je echt een mooie luchtige massa hebt, ongeveer rond dezelfde tijd zie je de suiker in de hoekjes smelten. Dit is het tijdstip om de suiker erbij te doen. Doe dit lepel voor lepel zodat het eiwit de suiker kan opnemen. 

Alles toegevoegd, klop dan nog ongeveer 2 min. of totdat je geen korrels meer voelt als je de merengue tussen je vingers wrijft. Nu kun je de aardbeien en Szechuan toevoegen, zorg er voor dat dit is fijngemalen tot een erg fijn poeder. Spatel het snel en voorzichtig door de merengue, je wil niet dat de lucht eruit gaat. 

Nu komt het leukste gedeelte, het vormen van de merengues. Kijk hieronder voor wat verschillende voorbeelden. Als je een spuitzak gebruikt kun je er strepen kleurvloeistof in maken, zodat je ook de rode kleur van de aardbeien op de merengue ziet. 

Bak de merengues af op 100 graden in ongeveer 1 a 2 uur voor de kleine en 3 a 4 uur voor de pavlova’s. Je zou dit ook kunnen doen met bv een oven die net na het avondeten afkoelt en ze dan de hele nacht erin laten staan.  

Wat te doen met je merengues? Gebruik ze in een klassieke eton mess met aardbeien, slagroom en basilicum. Creeer een WOW effect met een dubbele pavlova waarbij je ze vult en de bovenkant versierd met witte chocolade aardbeien en slagroom. Of eet ze zo op bij de koffie. 

merengue, aardbeien en peper