Choco- kokos ‘ijsjes’
Dit zijn eigenlijk helemaal geen ijsjes, al zou je ze zo ook kunnen eten. Bewaar ze wel in de vriezer of koelkast zodat de kokosolie hard blijft.
Aantal
8 stuks ‘ijsjes’
Klaar In:
60 min, 30 min wachttijd.
Geschikt voor:
Gebak en snack
Ingrediënten
Voor de ‘ijsjes’
- 100 gram frambozen
- 100 gram kokosolie
- 30 gram cacaopoeder
- 25/50 ml agavesiroop
- 1 halve theelepel vanille-extract
- 25 gram kokoschips
- Een snuf Fleur de sel naar smaak.
- 8 ijsstokjes
- Optioneel wat fijngesneden pistache nootjes.
Voor de choco dip
150 gram pure chocolade
1 eetlepel kokosolie (hiervan gaat de chocolade mooi glanzen)
Extra:
- Een ijsjes vorm, liefst een magnum vorm. Dit werkt eigenlijk met iedere siliconen vorm, als het een kleine ronde vorm is, kan er alleen geen stokje in.
- Bakje om chocolade au-bain marie te smelten.
- Plek in de vriezer
Doe de kokosolie en de agave siroop in een steelpan. Kies hiervoor 25 of 50 ml, de laatste voor een iets zoetere versie, hou je van pure chocolade gebruik dan de 25 ml. Zet op het vuur.
Ondertussen vul je de ijsvorm met stokjes, rijg aan ieder stokje 2 a 3 frambozen. Vul de vormpjes verder met wat kokoschips, pistache nootjes of een ander nootje voor de crunch.
Als de kokosolie gesmolten is voeg je de cacaopoeder en vanille toe, roer het goed door en haal het van het vuur. Schenk het chocolademengsel in de ijsvormpjes, laat eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet, na 10 min in de koelkast is het genoeg gestold zodat het zonder knoeien in de vriezer gaat.
Ikzelf mors al met een ijsblokjes vorm, dus daarom deze extra halte om niets van het chocolademengsel te verspillen.
Na 20 min in de vriezer zijn de ‘ijsjes’ wel genoeg gestold om te dippen in de chocolade. Zijn ze nog niet hard genoeg laat ze dan nog even liggen, anders haal ze uit de vorm en leg ze op een bord terug in de vriezer.
Smelt pas de chocolade als je zeker bent dat de ‘ijsjes’ hard genoeg zijn. Doe de chocolade in een vuurbestendige bak en zet ze boven een pan met zacht kokend water, voeg de kokosolie toe.
Zet ondertussen de versiering, bakpapier tegen het plakken en eventuele zout voor de ‘ijsjes’ klaar. Doe de gesmolten chocolade in een smal hoog glas waar je vormpjes inpassen, dit maakt het dippen makkelijker. Haal de ‘ijsjes’ uit de vriezer en dip ze een voor een in de chocolade, laat goed uitlekken en wees snel met de versiering. Het is zo koud dat de chocolade snel stolt.
Zodra de ‘ijsjes’ droog zijn kun je ze bewaren in de vriezer, hier blijven ze zeker een maand goed. Of eet ze meteen op!
Dit recept is geinspireerd door de cakejes die Katharina Sabbath maakt ook in de vorm van een ijsje. Deze ‘queen of baking’ in Australie, maakt echt de mooiste taarten geinspireerd door metal, punk, maar ook door iets simpels als een gevallen ijsje.

