Food waste dossier 

Groente

Groente en fruit zijn de meest verspilde voedselsoort, met 644 miljoen ton afval wereldwijd (2021) (WWF). We focussen in dit thema alleen op groente omdat er alleen al met groente veel restjes recepten zijn. Er wordt 35,3 kg verse groente en fruit per persoon per jaar verspild door huishoudens in de EU, waarvan 14,2 kg vermijdbaar is. Met onvermijdbaar bedoelen ze delen die niet eetbaar zijn, bijvoorbeeld de schil van een banaan of de harde uiteindes van snijbonen (De Laurentiis et al., 2018).

Sommige delen zijn misschien niet eetbaar of worden weggegooid bij het bereiden van eten, maar hebben zeker nog een andere functie. Wat voor functie, kijk verder bij het recept voor de bouillon.   Gemiddeld wordt 29% van de groente en fruit die door huishoudens in de EU worden gekocht, verspild. Dit voor jezelf naar beneden brengen? 

Hieronder enkele recepten om dit te voorkomen en tips om groente langer te bewaren.

Groente, hoe te bewaren en op te maken.

Mijn tip is om al je groente schillen in te vriezen, pak een grote bak of zak en wanneer die vol is, maak je van de schillen een bouillon. Onderaan de pagina staat de link. 

 Groente opmaken

 Groente restjes, bewaar ik altijd in bakjes, dit zijn restjes van geroosterde groente, puree, gekookte groente. Een keer in de week ga ik door mijn koelkast heen en maak ik een soep van de overgebleven groente. Restjes stamppot zijn heerlijk om warm te maken in de oven met wat kaas erover of in een tosti. Als ik een keer echt veel verschillende restjes heb dan maak ik er een tapas avondje van allerlei verschillende gerechten. 

Groente bewaren

Iedere groente is anders en zo ook de manier hoe je ze het beste kan bewaren. Sommige groente doen het goed in de groente la van je koelkast andere beter op een koele donkere plek. Hieronder een overzicht met extra tips.

Bewaar deze groente IN de koelkast

  • Bladgroente (boerenkool, kool, paksoi, etc.) , luchtdicht en het liefst met een vochtige doek erom heen.
  • Sla (spinazie, rucola, andijvie etc.), luchtdicht met een vochtige doek eromheen. De wat langere sla zou je ook net als bloemen in een glaasje water zetten in de koelkast.
  • Kruiden (basilicum, peterselie, munt, koriander) Bewaar deze net als bloemen in een glaasje water in de koelkast, tip doe er ook nog een vochtige theedoek omheen om de blaadjes te beschermen. 
  • Paddenstoelen, gaan langer mee in een papierenzak.
  • Geschilde wortels, gaan langer mee in de koelkast, stop ze dan in een glazen pot met water, zo blijven ze fris en knapperig. 

Bewaar deze groente NIET in de koelkast

  • Uien, aardappels en knoflook. Donkere koele ruimte, bewaar ze in  een krat of iets anders lucht doorlatend.
  • Tomaten, koele plek in de keuken, veel mensen bewaren dit in de koelkast, dit neemt echter de smaak weg en creëert sompige smaakloze tomaten. Het plaatje van de koelkast is zoals je ziet hoe het niet moet.
  • Wortels en knollen, koele, donkere ruimte. Snij het groene loof eraf, dan gaan ze langer mee. Gebruik het groen voor de pesto van de wortel filodeeg taart. 
  • Aubergine, het liefst in een papieren zak op een koele plek, in de koelkast krijgt de aubergine een andere smaak en verkleurt snel. 

Groente Bouillon van schillen

Zelfgemaakte bouillon zonder blokje, simpel en snel. Het kost alleen wat tijd om de schillen te sparen. 

Granen

Granen zijn de op een na meest verspilde voedselsoort, met 347 miljoen ton wereldwijd (2021). Onder graan vallen niet alleen gerst, tarwe, rijst etc. maar ook de producten die hiervan worden gemaakt (WWF). Een van de meest verspilde producten is brood, doordat het snel oud wordt, verdwijnt het snel in de prullenbak.

Hieronder enkele recepten om dit te voorkomen en tips om brood langer te bewaren.

Brood, hoe kun je dit nu het beste bewaren?

De ultieme tip is iets wat mijn vader al jaren doet, brood invriezen per 2 sneetjes of een half brood. Hierdoor heb je altijd vers brood, mocht je het nu vergeten uit de vriezer te halen, toast is zo gemaakt van diepvries brood.

Wil je een brood zolang mogelijk mee laten gaan buiten de vriezer, dan is de tip om het luchtdicht te verpakken en in een afgesloten broodtrommel te bewaren. Dan blijft het brood 2 t/m ongeveer 4 dagen goed. Mocht het brood dan toch oud worden? Geen zorgen kies dan een van de recepten uit op deze pagina!

Broodpudding

Oud brood en zin in een heerlijk dessert?
Kijk niet verder, dit is zo gemaakt met alledaagse ingrediënten.

 Blog